IMG_7676

Mýval Jižní

 

 

Mýval jižní, lidově také medvídek mýval, je středně velký savec. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky své přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Obzvlášť v komíně se stává problémovým domácím mazlíčkem, kde si dělá pelech a utváří si velice rozmanitý příbytek.

DSC00254

Popis :

S velikostí 41 – 72 cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg je mýval největším zástupcem čeledi medvídkovití. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci; jeho strava je z 40 % tvořena bezobratlými, 33 % zaujímá rostlinná složka a zbývajících 27 % obratlovci.

Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let (podle místních podmínek, jako např. klima nebo i intenzita dopravy).

DSC00268

Rozšíření:

Mýval se vyskytuje v celé kontinentální severní a střední Americe, od subpolární tajgy po panamský deštný prales. Na mnoha karibských ostrovech byli brzy vyhubeni evropskými kolonisty, kteří je lovili na maso. Například na Hispaniole byli vyhubeni v roce 1513, na Kubě a Jamajce v roce 1687. Na některých ostrovech, např. na Bahamách a Guadeloupe, ale stále žijí poddruhy mývala, které jsou IUCN vedeny jako ohrožené.

DSC00542

Zajímavosti:

Přední tlapky jsou téměř tak šikovné jako u opic, s trochou námahy jsou schopní otevřít domovní dveře na kliku i ledničku. V jižních oblastech USA jsou mývalové aktivní po celý rok, kdežto v severních částech svého výskytu upadají do zimního spánku.

Pokud má v dosahu vodní zdroj, svou potravu si před konzumací otírá nebo omývá.

Mývalové nosí „zlodějskou škrabošku“, která odkazuje na jejich zálibu ve vykrádání ptačích hnízd a lidských obydlí.

 

DSC00603