DSC01838

Makak Jávský – April, Tiara a Verča

DSC01810

 

Tyto tři opičky jsou ve Zvířátkově tak trochu nováčky. Do Zvířátkova se opičky přestěhovaly na přelomu dubna a května ze zoo Tábor. Ve skutečnosti je to taková malá rodinka, jelikož April je matkou Verči, a Tiara je teta Verči. Tyto tři uličnice jsou velice šikovné na rozebírání věcí, hlavně když dané věci obsahují šroubky, na to jsou nejšikovnější. 

Verča je ze všech tří nejakčnější a nejnažranější, vždy hbitě přiběhne si od Vás vzít mrkvičku, jablíčko nebo piškot. Občas tedy vypadá jako křeček, než jako opička, dokáže si nacpat velké množství dobrot do svých tváří, až je to někdy k nevíře.

 

DSC01837

 

VÝSKYT:

Obývá jihovýchodní Asii, kde se vyskytuje v lesích a mangrovových porostech podél řek, pobřeží nebo na březích ostrovů.

 

DSC01838 DSC01793

 

 ZPŮSOB ŽIVOTA:

Žijí ve skupinách s více samci a samičkami, skupina má 10 – 48 členů, někdy i 100 jedinců,

když se cítí ohrožen, prchá do korun stromů. Makakové se dožívají až 30 let.

Je to všežravá a velmi přizpůsobivá opice.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

Samečkové jsou pohlavně dospělí v 6 letech, samičky již ve 4, přičemž se rozmnožuje hierarchicky nejvýše umístěná samice dříve než samičky s nižším stupněm umístění ve skupině.

Samička je březí 160 – 170 dní a na svět přichází jediné mládě. Poprvé rodí samička v cca 4 letech, poté má mládě každé 1 – 2 roky. Mláďata jsou odstavena v cca 14 měsících.

 

 

DSC01791

 

DSC01752

 

ZAJÍMAVOSTI:

Má v růžovém obličeji šedobílý knír a často malou chocholku na temeni, čímž se odlišuje od ostatních makaků. Pravděpodobně je to nejběžnější primát jihovýchodní Asie kromě člověka. Tento druh byl kdysi loven pro potřeby lékařského výzkumu. Jedna skupina makaků má většinou teritorium o rozměrech 20 – 200 ha.

Samčí hierarchie není tak vyhraněná jako u ostatních makaků. Je ovlivněna faktory jako věk, velikost a bojové umění. Jejich hrozba se projevuje otevřenou pusou s vyceněnými zuby. Při opětovném skamarádění mezi makaky se přibližuje dominantnější k podřízenějšímu se zvednutým obočím. Podřízený hledí do očí nadřízeného, pohladí jeho genitálie a vydává mlaskavé zvuky.

V Kambodži a Vietnamu se odchytávají  samičky, které jsou drženy v rozmnožovacích zařízeních, samečkové jsou prodáváni do pokusných laboratoří do zahraničí.  Jinde jsou loveni pro své maso nebo odstřelováni jako škodná.